Brattenfångster

Efter efter ett samtal i Måndags ifrån Dan, var det dags för årets första Bratten resa! När det gäller långa båtturer ut i havet är det alltid snabba bud som gäller, så det packades fort efter jobbet och fylldes igloo boxar med is. Isen är viktig då vissa av fiskarna som Lubb, en del Sej, Långa m.fl. inte klarar Catch & release på flera hundra meters djup. Därför är det också viktigt att ta hand om den fisken!
Resan började från Björlanda hamn klockan åtta och bar mot paternoster för att införskaffa betesfisk. Makrillen var hemma och det blev fulla krokar i nästan varje nersläpp vilket alltid är skönt att få ihop snabbt för att vinna fisketid på det roligare djuphavsfisket.
Väl ute på Bratten med en ruggigt bra ankring blev de första timmarna ändå fisklösa. På samma ställe hade vi förra året grymma fisken med både Lubb, Vitrocka, Långa och Klorocka. Snopna över det dåliga fisket ankra vi om ett par distans söderut och fick erfara att fiskarna inte heller här var direkt huggvilliga. Dock var Sejen i överflöd och nappade både på upp och nerväg. Den som hade minst lys i tacklena fick som vanligt mest Sej. Största Sejen på resan vägde 7,7kg och fångades av Anders Berntsson.
Ju fler timmar som gick desto mer nappade Lubben. Men på de reser man har i bagaget sen innan har jag aldrig nånsin upplevt Lubben så här petig med agnet. Aldrig nånsin har vi bommat flera napp i följd och sedan dessutom att många av krokarna satt längst ut i munnen på dem. Som vanligt testade vi med lite mindre krok för att fresta andra av Brattens invånare men de enda som hälsa på var svarthajarna. För första gången nånsin sov jag på natten, annars anser ju många att det är timmarna då de lite mer spektakulära arterna hugger. Med vetskapen om att Dan som vanligt skulle stjäla mitt spö precis som han gjorde den gången han drog Svenskt rekord på Kolmule gick jag och la mig i kojen och tänkte på alla nätter jag spenderat på nattfiske och inte haft någon flyt med mig. För de som inte vet det så myntade Niklas Kolbäck namnet "mannen med guldbyxorna" på Dan för hans turliga och givetvis mycket skickliga fiske efter arter i havet. Men en duktig fiskare måste ju ha flytet med sig för att ha det lilla extra!
Vi testade också lite olika gulp och förvånades att även Pirålarna gillade dessa. Nu har vi inte testat speciellt mycket men första testet gav inget speciellt resultat mer än att man alltid har någonting på kroken i varje fall. Största Lubb på resan vägde 11,2kg.
Hemgången blev tuff och tog nästan åtta timmar. Hemkommen sent på kvällen valde vi att sova i hamnen innan bilfärden hem. Men ni som betänkt att resa ut till Bratten och Tiogradarn bör se till era båtar och säkerhetsutrustning både en och två gånger. Sen ska man helst alltid åka två båtar om de är mindre, för därute på öppet vatten går det fort från lugnt till stormande hav!

Skitfiske på er därute! //PeterL

Kommentarer

Populära inlägg