Abborrfiske från vår till höst

Detta året bestämde jag mig för att spendera fisket efter  abborren i ett av min kommuns outforskade vatten. En mindre sjö ganska svårt beläget för en klockren fiskeracer men inga problem för den som inte kräver en massa finesser.
2 dagar med mobilt ekolod  och sedan kunde även den lyxen undvaras.
Efter detta började även fisken att syna båten i mer än ströfiskar.

Hotspotsen var funna i sjön och man visst vart tiden borde spänderas.
De mesta metoder prövades men det var flötmete/flötestrolling och popperfiske som genererade störst och mest fisk. Det visade sig att man inte skulle vara blyg för att fiska på riktigt grunt vatten under sommaren. Jag fann ett grundflak som höll 0,6-1,2m, fullt med stockar och ris och andra ohärligheter som enbart var lämpat för popperfiske. Själv har jag ingen större erfarenhet av detta fiske tidigare men det visade sig från sin bästa sida med ytliga kaskadhugg och hjärtklappning.
Popprandet fungerade inte bra i alla väder men det dagar när det var trögt fungerade den som en trigger och gjorde borrarna nyfikna på det som fanns under våra flöten istället.

 
Stundtals kändes det relativt lätt att åka och plocka upp ett gäng borrar runt kilot, men dagen efter kunde det vara så där tröööögt som borre fiske ibland kan vara.
Fanns tiden att kunna pricka in de där fina dagarna med stabilt högtryck under 3-4 dagar var det ingen omöjlighet att plocka 25 borrar över 6-7hg och naturligtvis några lite större än så.

 
Till min besvikelse skulle det visa sig att det var riktigt svårt att lura upp praktexemplaren som jag vet finns där men dom lyste värkligen med sin frånvaro.
Fisk över 1100g fick man värkligen kämpa för och den största som kom upp vägde 1250g.

 
Min trogna följeslagare Oskar visade sig ha några ess i ärmen han också.
En av det trögare dagarna visade han mig hur det hela ska fungera.
Grattis till nytt PB!
När vatten tempen i sjön blev allt lägre blev fisket trögare.
De vanliga ståndplatserna levererade dåligt med fisk. Nya områden söktes av och andra metoder testades, men detta resulterade ungefär som historien i sjön började. Bara en och annan ströfisk.
Några abborrar med rätt längd fick vi inte under hösten, vilket var synd nu när man vet att buken i regel är välfylld:)
Med lite flyt kan det hinnas med något pass i sjön fortfarande. Än ligger inte isen.
 
Detta är det enda stället jag har spenderat min tid på jakt efter abborrarna i år, förutom ett par pass från isen. Nästa år ska lilljollen i nästa lilla outforskade skogstjärn som givit mig en hint om stora borrar. Tack mina kamrater som vart med och bidragit med båtflyttar/renoveringar, lån av dyr elektronisk utrustning och socialt sällskap!
 
 
//Andreas

Kommentarer

  1. Härlig historia. Kul med beslutsamheten och planen för nästa år. Hoppas det blir lite "tårta" nu i vinter innan du drar igång nästa borre säsong. Orgar måste ha en ny huvudbonad också. :)

    SvaraRadera
  2. Fin och spännande artikel..fortsätt I samma stil..visa dock inga bilder I kalingar typ a la Esbjörn :-)

    SvaraRadera
  3. kul att du gillade det. Ne,någon form av censur får man ha

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg