Billiga livförsäkringar istället för tragiska olyckor...

Läste i tidningarna att det är sportfiskare som råkat illa ut på Vänern idag. Tänker genast på alla egna resor man gjort över Sveriges alla olika vatten. Från blanka vatten till verkligen stormande hav. Man har verkligen lärt sig mycket och jag antar att man blir både fegare och klokare med åren. Någonstans har väl man lyckats hålla sig till någorlunda lågrisk val men visst har det förekommit riktigt dåliga val man inte har förstått innan man drabbats av konsekvensen. Då är det alltid väldigt lätt att vara efterklok! Att mista en kamrat eller släkting är ju utan tvekan bland det värsta man kan vara med om. Jag menar att det är ju många fler som får lida lång tid framöver för att t.ex. Pappa inte orkat ta på sig sin flytväst "för det händer ju aldrig mig".

               Det finns faktist väldigt många billiga och bra livförsäkringar man kan fixa på egen hand. Framförallt om man är ute på Sveriges större sjöar eller havet. Att ägna en timme i båten innan avfärd för att se efter att allt är i topptrim. Man ser efter batterier, instrument, pumpar, flytvästar och motorer så allt är fungerande. Är man ute på öppnare vatten kan jag tycka att man ska investera i en riktig överlevnads overall. En vanlig flytoverall räcker tyvärr inte att hålla en levande  i många minuter nu när vattnet börjar bli så pass nerkylt utan känns mer som den invaggar en i en falsk säkerhet. Att gå med i Sjöräddningssällskapet borde vara en självklarhet för alla med stort båtintresse. Det här är människor som väljer andras liv före sitt eget därför är ett medlemskap för att främja deras arbete och få en massa egna fördelar. Är du inte med så gå in och kasta ett öga på deras hemsida. http://www.sjoraddning.se/medlem/.

               Förutom allt det här bör man väl ha en egen säkerhetsuppsättning med prylar i båten. Där har vi ett vattentätt säkerhetsskal till mobilen som ska fungera även om den blir dränkt. Ett väl fungerande ankare för att inte kastas upp på grund eller land om motorn börjat strula. Nödraketer att skjuta upp om man ska synas på långt håll. En extra hand gps med batterier om instrumenten eller batterierna i båten börjar strula. VHF radio för att anropa närmaste båt med. Ska man på längre resor är väl en liten extramotor väldigt stor prioritet på. Vi vet väl alla hur påfrestande det är med motorkrångel vare sig det är båt eller bil. Vill man ha det där extra så är en livflotte väl värt att investera i. På Båtmässorna är det lätt att träffa kunnigt folk som kan de här sakerna väldigt bra, där finns en uppsjö av saker som jag inte tagit med men som absolut är viktiga saker i en nödutrustning.

Ta det försiktigt där ute och förbered er väl innan nästa båttripp så hoppas jag vi ses där ute!

Vi ägnar också en tanke på de familjer som har förlorat en närstående i dessa olyckor...

 
 
// PeterL

Kommentarer

Populära inlägg