Norra Polen som resmål för fiskare och familj

Jag känner att jag vill göra ett inlägg angående mina erfarenheter av Norra Polen och då primärt om regionen kring Szczecin.
Waly Chubrego, Szczecin
Szczecin är en stad som ligger ca 10 mil från kusten och detta område kallas Väst Pommern. Området har varit Svenskt, Tyskt och Polskt genom tiderna. Det finns en rik historia som utformat denna stad. Det finns turistinformationer på olika ställen i staden där man kan ta del av utbudet av olika guidade turer, på engelska så klart. Engelska är väldigt gångbart i Szczecin idag, för 10 år sedan var det helt hopplöst men inte nu längre.

Nu under min senaste tur hit var vi nere i Polens största skyddsrum som byggts under andra världskriget av Hitler, inte av Hitler själv, men av Tyskarna för tyskar som levde i staden, Polackerna var inte välkomna ner i den bunker som tog upp till 5000 man. Riktigt stor! Info på Svenska fanns för denna rundtur som startar under Szczecins tågstation. Det kostar ca 40 kr att gå på en guidad tur här.
Polens största bunker med historia från WW2 och kalla kriget.
Det finns ett par riktigt stor köpcentrum i centrala Szczecin, Galaxy & Kaskada. Här kan man under Juli, augusti fynda kläder, heminredning, skor, etc. till 50-75% rea, och då menar jag verkligen rea. Inte 5 plagg som är 50% och resten till ordinarie pris utan i princip hela butikerna reas ut. Perfekt för familjen.
Köpcentrum, Galaxy
Det förvånar mig hur lite svenska turister det är i staden då det är så nära och enkelt att resa hit. När man går runt i stadens olika köpcentrum så hör man ständigt Danskar och Norrmän men sällan Svenskar. Det är ganska billigt att bo och uppehålla sig i området och det har väl våra nordliga grannar förstått.

Varför skulle man då resa hit och på vilket sätt hör detta till en fiskeblogg?! Jo, i staden finns det ett gäng fiskebutiker där man kan göra fynd, dels finns det mycket grejer som vi helt saknar hemma. Utbudet är ofantligt större än här hemma då mete är de som gäller i Polen. Jag köpte 65 kilo mäsk nu i veckan när jag var i Szczecin.


Det är Mörtmäsk, Sutarmäsk, Braxmäsk, Karpmäsk, Rudamäsk, svartmäsk, ljustmäsk, bruntmäsk Scopex, choklad, red worm, etc. Det roliga är mångfalden och priset. mellan 10-25 kr kilot.

Strax utanför Szczecin ligger Jaroslawki, ett karpfiskevatten som börjar bli känt i Sverige då kända svenska karp profiler fiskat där och bloggat om detta och att Pop up tackle rest dit med kunder ett par gånger. Tidigare har det varit ett problem med språket då engelska inte var gångbart vid fiskecampen. Nu finns både Jaroslawkis hemsida med en engelsk version och det finns en engelskpratande kontakt person, så det borde vara lättare att kontakta campen. Jaroslawki

Jag med en karp från Jaroslawki 2013
Det är enkelt att resa till Szczecin eller Jaroslawki. Båt från Ystad eller Trelleborg. Kolla med TT line, Unity line eller Polferries. Bil med 2 personer tur/retur utan hytt kostar ca 1800kr. Restid 6,5-9 timmar beroende på om man åker dag eller natt båt. Hotel ibis i centrala Szczecin kostar ca 450kr/natt för ett rum för 2 pers.


Förutom Karpfiske, Fiskebutiker, Historia och Shoppingcenter ligger Berlin ca 12 mil från Szczecin. Man kan åka tåg eller bus dit över dagen. Det gjorde jag senast. Kombinationsbiljett för 5 personer till Berlin där även tunnelbanebiljett under dagen ingår kostade ca 300kr.

I Swinoujscie dit färjan går kan man hyra stuga eller bo på hotell och bada vid de millånga stränderna i Östersjön.

Stranden i Swinoujscie
Om jag inspirerat någon att åka till denna del av Polen så är ni välkomna att höra av er till mig så ska jag hjälpa till med information om resan.

//Esbjörn

Kommentarer

Populära inlägg