Spontanfiske efter Berggylta

Peter ringde på fredag kväll och undrade om jag ville med på en dagstur efter Berggylta. Jag har aldrig testat detta fiske och har inte varit ute och fiskat på länge, så jag hängde med.

Lördagsmorgonen började kass. Kl.05:10 startade jag kaffebryggaren och efter 15 min förstod jag varför bryggaren släppte igenom vattnet ner i kannan så segt. Filtret hade vikt sig, så både kaffepulver och vattnet rann jämte filtret och täppte igen hållet ner till kannan. Andra bryggnings försöket gick bättre, men jag hade för lite pulver kvar, så det blev 2 koppar vatten på varje sked kaffe. Tvi fan. Men lite kaffe fick jag i mig i alla fall.

När jag mötte upp Peter hade han "riktigt" kaffe med sig till mig, så jag kunde få morgonens dos. Tack till Peter & Co för det.

Väl framme i Smögen kom nästa bakslag. Färjan ut till ön hade beslutat sig för att ta med sig ett gäng folk på en fisketur så vi kunde inte ta 09:30 turen ut till ön. Nästa tripp skulle gå 13:00.

Vi fiskade lite längs fastlandet vilket jag tyckte var bra, jag hade ju inte så höga krav då jag aldrig gjort detta fiske innan. 300g Gyltor drog i jämförelse som en 2kg Sutare. Helt sinnes!

När vi äntligen var ute på ön blev det att vandra ett tag innan vi var framme. När jag krokat min första 800g Gylta var jag helt fast. Jag kan inte förstå hur en så liten fisk kan dra så mycket. Vi körde med 1,75lb barbelspön och det var på gränsen till för klent. Att drilla var ju väldigt kul med dessa klingor, men det var ju fantastiskt viktigt att inte ge Gyltan en chans, för då tog de 2 sekunder så satt du fast i en bergsskreva eller i ett tjockt bälte med gräs. Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur man med dessa spön skulle kunna visa en 2kg Gylta att det är jag som bestämmer.

Vid 17:15 gick sista båten in till fastlandet och det var nätt och jämt att vi hann med den då vi ville utnyttja varje sekund av tiden till att dra den där sista fisken.

Under dagen kom det upp 30-40 Gyltor mellan 800g-1370g. Väldigt många till under 800g ska läggas till detta.

Detta fiske rules! Havet rules!

Kommentarer

  1. Jag kör överdimensionerade grejer till gyltan, inte lika kul fisk för fisk men jag tröttnade på att tappa dom största för att spöt var för klent och linan blivit sliten av alla stenar. Grymt kul fiske är det. Får bli några turer i höst!

    SvaraRadera
  2. Berggyltan är grym! Blir en 3dagars satsning om 2 veckor.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg