I BerggyltaKungens land...

Varje år i September/Oktober åker ett glatt gäng ner från Borås för att ta fajten med en av Sveriges absolut roligaste sportfiskar, nämligen Berggyltan. Lite inhandling av mat och räkor i närmsta stora affär styr vi kosan mot västkusten för att få blöta våra krokar så snabbt vi kan.
     Väl framme börjar vi med ett energi intag i form av en lyxig räkmacka. Förmodligen fick Hasse mer energi än oss andra för vi hann knappt trä våra spön innan han stod på plats ute på stenarna och agnade sitt tackel med en hel räka. Alla placerade ut sig och påbörjade fisket. Det högg ganska omgående i räkan! Man blir som vanligt lika chockad och undrar var gyltorna får all den här kraften ifrån!? Det kommer upp lite fisk var stans, men fisket verkar inte vara på topp. Vi maler på Berggylta efter Berggylta, har det fantastiskt trevligt och får fisk upp till strax över kilot. En kvällsrapport visar dock som vanligt att BerggyltaKungen bände upp en grym fisk på 1,52 kilogram redan i andra kastet.


Nu blev det ingen bild på storgyltan men BerggyltaKungen Walle fastnade dock på en av bilderna ändå. Walles stora Gylta blev i varje fall resans största fisk!

Sista ljusa timman fastnade jag, Teemu och Petri ute på en klippa för att heja på Hasse när han fiskade men fisket var då väldigt trögt. Men vilken kväll det var, det räckte gott att bara sitta och insupa den fantastiska atmosfären!


Nästa dag var vädret lite sämre och det blåste mer. Första kastet och efter några sekunder kände man nästan att fisket hade blivit ännu trögare. Man fick verkligen kämpa ihop fiskar och försöka söka igenom varenda klippspricka. Kilosfiskarna kom, men det var långt mellan dem. Några sådana där super ryck i linan som går fast snabbt efter hade nog alla haft vid det här laget. Men så helt plötsligt så där ur tomma intet satt en fisk fast på mitt spö som bara vägra att ge med sig och som dessutom inte simmade fast någonstans. Helt tagen av den brutala fighten fick jag upplyft en fet och grann Gylta som nästan verkade lika chockad som jag. En snabb vägning visade att det var den där efterlängtade regg-Gyltan jag trånat efter ett tag. Ringde Petri som fick sig en motionsrunda då han sprang till fel ställe först. Finnen var lika glad för det och vägde min fisk till 1475 kilogram. Efter etthundrasjuttioelva foton var jag nöjd nog och gick med Petri för att smaka på den fantastiska lasagnen som bjöds på.


Med mat i magen och lite tjöt med gubbarna kändes allt fantastiskt bra. Vilka dagar! Vi började prata om artfisket och Morgan nämnde att han fått en art han inte kände igen. Det visade sig vara en Taggmakrill i mikroformat och en liten rötsimpa som hade fått syna land nere i båthamnen.


Fisket hädanefter blev egentligen bara trögare och trögare, helt plötsligt kändes det lika tomt som det kan göra i Maj månad med kustmetet. Några enstaka kilos fiskar fick syna landbacken men mer var det inte. Arter som kom upp var: Bergylta, Blågylta, Torsk, Skrubbskädda, Rötsimpa, Taggmakrill, Skärsnultra.Skitfiske på er därute!

Kommentarer

 1. Schyssta gyltor!! Grattis till regget ;)

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket! Bergylta fisket är ju bara för roligt!

  SvaraRadera
 3. Grattis Peter! Den var du verkligen värd!!

  SvaraRadera
 4. Ni verkar ha haft trevligt även fast fisket var trögt, men trägen vinner. Grattis.

  SvaraRadera
 5. Tack, trögt var det men verkligen en höjdar resa!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg