Renovering av trasig spö ring

Hjälpte en kompis att byta en trasig ring på haspelspö. Han råkade köra över spöt med bilen.
Tänkte beskriva tillvägagångssättet.

1. Ta bort den trasiga ringen. Jag tog en vass kniv och skar bort lindningen. Det räcker att man gör det på ett ställe så att det går att linda upp det gamla trådet. Avlägsna den trasiga ringen.

2. Skrapa försiktigt gamla limmet med kniv eller finkornigt sandpapper. Ta det försiktigt så att inte spöt skadas.

3. Ersätt ringen med en med samma diameter. Fixera ringen med maskeringstejp. A. På nedersta delen närmast foten. B. På översta delen på ringfästet. Detta för att man ska kunna linda det nya spölindningstrådet.

4. Börja linda..Ta in en bit av trådet och lägg längst spöringsfoten och börja linda. Lindningarna ska ligga närmast varandra och inte över varandra..justera med nageln.

5. När du kommit till tejpbiten avlägsna den försiktigt och fortsätt linda. Sedan tar du tråden och lägger över på andra sidan av spöringsfoten fortsätt tills du kommer till tejpbiten. Avlägsna tejpbiten försiktigt och fortsätt fram till slutet. Strax innan du är klar klipper du en bit tråd (ska vara som ett ögla)som du lägger lindingarna över. Till slut klipper su av tråd och trär genom öglan. Dra i kanterna av trådbiten så låses lindningen.

Limning. Använd tvåkomponents lim som du blandar i en behållare. Läs bruksanvisningen. Stryk försiktigt över lindningen så att trådet suger in limmet. Låt torka i några dagar.

Lackera med tvåkomponentslack..vänd spöt varje halvtimme 180 grader så att lacken fastnar jämt..Färdigt

Du behöver: A  tråd, skyddstejp, handskar, vass kniv, pensel, trådhållare, ersättningsring, lim, lack och en egengjordställning så du kan vända på spöt..en kartonglåda funkar.Kommentarer

  1. Det såg riktigt bra ut! Bra jobbat.Nu kan din kompis fortsätta "läsa boken", om du förstår vad jag menar. :D

    SvaraRadera
  2. Tack gubbar..första gången..blir ännu bättre nästa gång.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg