Lite taskig aktivitet, men lite har man ju fiskat

En liten summering av de få fisken som gjorts på hemmaplan. Det har blivit i princip bara spontanpass utan större planering. Resultatet har blivit där efter.

Jag arbetar en del i Danmark, så det blir en del dötid på kvällarna. Jag har lokaliserat en damm endast 2 mil från arbetet där det finns Stör på upp till 40 kg. På detta ställe har jag gjort ett 3 timmars pass. Mesta delen av passet gick åt till att hitta en yta på bottnen som inte var igenväxt av nate. Denna damm är nog bäst att fiska i på våren innan all växtlighet tagit över. Jag tänker dock göra ett nytt försök om två veckor när jag åker ner igen.

Jag har gjort ett årligt ål/gös pass med Nedad. En mycket uppskattad tradition där vi sitter och snackar skit hela natten och alltid får gös, men aldrig ål. :) Årets Gös var för jävla liten, men Nedad var glad ändå.


Jag har gjort två fisken efter Abborre med Svärfar och svågern. Det blev någon mindre abborre, men en gädda på dryga 6 kg också. Det är sjukt kul att får en sån bonusfisk när man bottombouncar med tunn flourocarbon tafs och enkelkrok. Blir lite mer spännande då. :)


Jag har hela mitt liv varit fascinerad av ålen. Jag skrev till och med specialarbetet på gymnasiet om ålen. Mitt intresse för ål väcktes när min morbror fick en ål i Kyrksjön i Gnosjö på tidigt 90 tal. Då var jag väl typ 11-12 år. Efter det började jag och min far rikta fisket efter ål i denna sjön. När vi senare flyttade till Borås vigde vi en jädra massa sommarkvällar åt ålfisket i Viskan. Dock är medelvikten i Viskan väldigt låg så någon större än 1250g fick vi aldrig. Men väldigt många.

På tidigt 2000 tal fiskade jag mycket ål med kompisen Hasse i Gärdsjön i Länghem. Det blev ett gäng ålar, gös och sutare på död fisk. Men aldrig heller den där stora.

De senaste två åren har jag tagit upp ålfisket igen men satsar nu där det tagits många stora ålar. Förra året gjorde jag 7 pass i en sjö och 2 i en annan. Men detta var helt misslyckat. I år har jag gjort 3 pass i samma sjöar utan utdelning. Så nu har jag börjat fiska i det vatten som måste vara Sveriges bästa ålvatten. Det är många som fiskar här, men enbart detta vatten levererar många mer stora ålar än resten av landet gör.


Jag har i skrivande stund gjort 3 nattpass i denna sjö. Jag var där förra helgen, blankade första natten och började ifrågasätta varför jag överhuvudtaget satt där. Precis som Bento beskriver det i Triton filmen 2014 som ni kan se på vår You tube kanal.
Men kl.03:00 på andra natten så börjar ett av larmen pipa. Det är inget sinnes run, men det börjar hända grejer. Så jag går ur tältet, ser att lina går ut. Gör mothugg och börjar veva. Fisken är på. Mellan mig och platsen jag placerat betet är ett bälte med nate. När fisken är framme vid naten så får den sjuka krafter och simmar ner i naten, det blir mer tryck på min utrustning och linan går av.

Illamående......

Total tystnad........

Det var inte så att linan gick av för att fisken var så stor, antingen var det en skada på linan eller så gick linan emot något vasst.

 En historia som skulle kunnat sluta med att efter flera års sökande äntligen ta storålen slutade i en djup besvikelse. En besvikelse som jag känner igen sedan tidigare när man misslyckats med satsningar. Men som jag innerst inne vet kommer vända till en ännu starkare målmedvetenhet och slutligen en seger. Men det var så svårt att acceptera detta då.

Men i natt fick jag tillfälle att åka tillbaka. Jag hade med mig en arbetskompis, Sebastian "Sparven" Fröjd som hängde med mest för att det är gött att campa. Pejk jävlen snarkade dock så jävligt att jag fick kasta både gummistövlar och ölburkar på honom för att han skulle tystna. Men jag ångrade verkligen inte att jag tog med mig honom på passet, för herregud va mycket trevligare det är att ha med en god kamrat i mörkret.

Även denna gång blev det noll, men jag var mentalt mycket bättre förbered och målmedvetenheten växer med varje misslyckande.

Over and out, Givarpskungen!

Vy från nattens ålfiskeKommentarer

  1. Bra skrivet Esbjörn. Nöt på bara ålen kommer! Själv nöter jag karp nu, segt som bara den:-)

    SvaraRadera
  2. Tummen upp och ryggdunkningar, jobba på.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg